W czasie konkursu firmy z regionu prezentowały po jednym produkcie, za który mogą otrzymać nominację do tego zaszczytnego tytułu. Nominację wojewódzką w Konkursie Polski Producent Żywności 2012 uzyskały:


2. Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „TAURUS” Sp. z. o. o Stanisław Jarosz - Pierogi ze szpinakiem i serem,
3. Zakład Mięsny „SMAK- GÓRNO” Sp. z. o. o - Szynka swojska z Górna,
4. Firma Produkcyjno- Handlowo- Usługowa PioMar Piotr Kmiecik, z Małej koło Niedźwiady - Chleb wiejski z Małej,
5. Firma „Wyrób i Sprzedaż Ciast Cukierniczych Stefania Sierkowska”
z Lubaczowa - Miodownik na miodzie prawdziwym,
6. Firma PHU „GW Kłaczyńscy” Witold Kłaczyński z Mielca - Chleb z pieca żytni na zakwasie bez drożdży,
7. Firma Trafunek z Dębowca - Salceson Dębowiecki ,
8. Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe Kiełtyka - Łężany
- Chleb swojski z dodatkiem kawy zbożowej,

To już XVI edycja inicjatywy pozytywistycznej, której organizatorem jest Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego. Województwo podkarpackie uczestniczy w niej po raz XIII. Prezentowane przez firmy wyroby ocenia każdorazowo kapituła konkursowa. W tym roku w jej skład weszli: Artur Zamorski z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
w Rzeszowie, Jolanta Dragan z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej,

W dotychczasowej historii konkursu wojewódzka nominacja dla Polskich Producentów Żywności przyzna została już dla 48 wyróżniających się najwyższą jakością produktów z Podkarpacia.
fot: UMWP
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zanim napiszesz przeczytaj regulamin
Komentarze są moderowane