15 grudnia w Specjalnym Osrodku Szkolno Wychowawczym w Mielcu odbyła się
V Wojewódzka Konferencja "Aranżacje stołów na różne okazje"
W konferencji uczestniczyło siedem placówek szkolnictwa specjalnego:
SOSW LEŻAJSK, SOSW JAROSŁAW, SOSW KROSNO, SOSW MROWLA, SOSW ROPCZYCE, SOSW MIELEC, ZSS RZESZÓW.
Celem spotkania było:
- Integrowanie szkół zajmujących się kształceniem uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim i umiarkowanym.
- Prezentowanie umiejętności zawodowych i artystycznych uczniów związanych ze sztuką kulinarną.
- Wymiana doświadczeń nauczycieli gastronomicznych przedmiotów zawodowych w zakresie wymagań i oczekiwań potencjalnych pracodawców.
- Rozwijanie u młodzieży zainteresowania zawodem kucharz małej gastronomii.
- Stwarzanie sytuacji w których uczniowie ze szkół przysposabiających mogą wykazać się w swoimi umiejętnościami w nowym środowisku.
- Kształtowanie nawyków estetycznych oraz rozwijanie samodzielności przy wykonywaniu zadań.
V Wojewódzka Konferencja "Aranżacje stołów na różne okazje"
W konferencji uczestniczyło siedem placówek szkolnictwa specjalnego:
SOSW LEŻAJSK, SOSW JAROSŁAW, SOSW KROSNO, SOSW MROWLA, SOSW ROPCZYCE, SOSW MIELEC, ZSS RZESZÓW.
Celem spotkania było:
- Integrowanie szkół zajmujących się kształceniem uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim i umiarkowanym.
- Prezentowanie umiejętności zawodowych i artystycznych uczniów związanych ze sztuką kulinarną.
- Wymiana doświadczeń nauczycieli gastronomicznych przedmiotów zawodowych w zakresie wymagań i oczekiwań potencjalnych pracodawców.
- Rozwijanie u młodzieży zainteresowania zawodem kucharz małej gastronomii.
- Stwarzanie sytuacji w których uczniowie ze szkół przysposabiających mogą wykazać się w swoimi umiejętnościami w nowym środowisku.
- Kształtowanie nawyków estetycznych oraz rozwijanie samodzielności przy wykonywaniu zadań.
Harmonogram aranżacji:
8.30 - Powitanie uczestników.
9.00-11.20 – Praca uczniów:
11.30 - Zakończenie prac uczniów nad aranżacją stołu świątecznego i ocena wizualna efektów prac innych drużyn, degustacja potraw.
Harmonogram Konferencji:
9.30 - Konferencja dla nauczycieli : „Lokale gastronomiczne w naszym regionie”.
11.30 Ocena wizualna efektów pracy drużyn uczniowskich, degustacja potraw.
12.30 - Rozdanie dyplomów i zaświadczeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zanim napiszesz przeczytaj regulamin
Komentarze są moderowane