Blog do wynajęcia Blog do wynajęcia Blog do wynajęcia kontakt

"Aranżacje stołów na różne okazje" - wojewódzka konferencja

15 grudnia w Specjalnym Osrodku Szkolno Wychowawczym w Mielcu odbyła się
V Wojewódzka Konferencja "Aranżacje stołów na różne okazje"

W konferencji uczestniczyło siedem placówek szkolnictwa specjalnego:
SOSW LEŻAJSK, SOSW JAROSŁAW, SOSW KROSNO, SOSW MROWLA, SOSW ROPCZYCE, SOSW MIELEC, ZSS RZESZÓW.

Celem spotkania było:
- Integrowanie szkół zajmujących się kształceniem uczniów upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim i umiarkowanym.
- Prezentowanie umiejętności zawodowych i artystycznych uczniów związanych ze sztuką kulinarną.
- Wymiana doświadczeń nauczycieli gastronomicznych przedmiotów zawodowych w zakresie wymagań i oczekiwań potencjalnych pracodawców.
- Rozwijanie u młodzieży zainteresowania zawodem kucharz małej gastronomii.
- Stwarzanie sytuacji w których uczniowie ze szkół przysposabiających mogą wykazać się w swoimi umiejętnościami w nowym środowisku.
- Kształtowanie nawyków estetycznych oraz rozwijanie samodzielności przy wykonywaniu zadań.


Harmonogram aranżacji:
8.30 - Powitanie uczestników.
9.00-11.20 – Praca uczniów:
  • Zapoznanie uczniów z wyposażeniem pracowni, w których będą pracować,

  • Przygotowywanie potraw przez grupy uczniów szkół zawodowych,

  • Wykonywanie dekoracji przez uczniów szkół przysposabiających,

  • Aranżowanie stołów świątecznych.
    11.30 - Zakończenie prac uczniów nad aranżacją stołu świątecznego i ocena wizualna efektów prac innych drużyn, degustacja potraw.

    Harmonogram Konferencji:
    9.30 - Konferencja dla nauczycieli : „Lokale gastronomiczne w naszym regionie”.

  • Każdy zespół nauczycieli zaproszonej szkoły podczas konferencji dzielił się wiedzą na temat działalności lokali gastronomicznych swojego regionu,

  • Prezentacja działalności lokali gastronomicznych w Powiecie Mieleckim „Lokale gastronomiczne w naszym regionie” uwzględniająca między innymi działalność SZOK jako jedna z form wsparcia uczniów szkoły zawodowej specjalnej w planowaniu dalszej kariery zawodowej,

    11.30 Ocena wizualna efektów pracy drużyn uczniowskich, degustacja potraw.
    12.30 - Rozdanie dyplomów i zaświadczeń.


  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zanim napiszesz przeczytaj regulamin

    Komentarze są moderowane



    Rozkłady jazdy komunikacji prywatnej BUS.....Sprawdź szczegóły..........