Blog do wynajęcia Blog do wynajęcia Blog do wynajęcia kontakt

Karol Okrasa w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Mielcu


Karol Okrasa w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Mielcu? Tak, 1 czerwca ( piątek) 2012 roku godzina 18.00
     Kultura stołu, smaczna i zdrowa polska kuchnia, porady kulinarne - taka tematyka będzie dominowała podczas spotkania  w Miejskiej Bibliotece Publicznej SCK w Mielcu 1 czerwca 2012 roku od godziny 18.00. Kontynuując tradycje spotkań ze znawcami polskiej kuchni i rodzimych tradycji kulinarnych tym razem Miejska Biblioteka Publiczna proponuje swoim czytelnikom i sympatykom spotkanie z Karolem Okrasą.
      Znany przede wszystkim z kulinarnych programów telewizyjnych Kuchnia z Okrasą i Smaki czasu z Karolem Okrasą polski kucharz, miłośnik polskiej kuchni regionalnej, jest również autorem książki - poradnika kulinarnego Gotuj z Okrasą.

         O swoich fascynacjach naturą, polskimi produktami oraz o radości czerpanej z każdego dnia może opowiadać bez końca. Jak sam o sobie mówi  z takim nazwiskiem mogłem zostać tylko zawodowym kucharzem i tak się stało. Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Karierę profesjonalną rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W latach 1997?2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie był też szefem kuchni. Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce oraz poza jej granicami.
        Jego zawodowe dokonania zostały uhonorowane szeregiem nagród cenionych w branży kulinarnej: w 2005 roku został laureatem nagrody Oskar Kulinarny w kategorii osobowość kulinarna, a w 2007 otrzymał nagrodę Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii. Przygoda z telewizją zaczęła się w 2003 roku ? do TVP trafił po trwającym trzy miesiące castingu w trakcie którego przesłuchano ponad stu kucharzy z całej Polski. Przeżył również filmowy epizod podkładając głos pod Klienta w filmie Ratatuj.
Lubi sport - gra w squasha i siatkówkę, pływa, biega. Jest wiernym kibicem narodowej drużyny w piłce nożnej, na dobre i na złe. Jest miłośnikiem książek Grishama. Uwielbia łączyć smaki i wymyślać nowe przepisy kulinarne.
105 najlepszych przepisów prosto z programu TVP1 "Kuchnia z Okrasą"!

Kuchania to smak i wygląd, atmosfera, przyprawy, zaskoczenie, zastawa itd. To swego rodzaju spektakl, w którym jedzenie gra główną rolę, kucharz jest reżyserem, a gość widzem. Wszystko dookoła to scenografia i napięcie budowane przez wspaniały zbieg okoliczności, spotkanie zainteresowanych w jednym miejscu, we właściwym czasie.

To oczywiście wielkie słowa, ale prawdziwe. W gotowaniu pociąga mnie to, co reżysera przy realizacji filmu lub też malarza przy pracy nad kolejnym dziełem, tzn. możliwość tworzenia. Dla mnie kuchnia jest sposobem na konwersację z gościem. Rozmawiam z nim poprzez to, co przedstawiam mu na talerzu, a następnie słucham komentarzy. Kuchani nigdy nie jest przewidywalna w 100 procentach. Oczywiście znam smak przypraw i metody przyrządzania potraw, ale za każdym razem staram się łączyć je inaczej, tak żeby dla mnie była to również interesująca podróż. Za każdym połączeniem składników kryje się niespodzianka, nowy ciekawy smak, nowe wrażenia. Lub rozczarowanie. Ale dlatego to jest tak ekscytujące i podniecające. Do tego adrenalinki dodaje fakt, że ktoś inny niż ja też to musi zjeść.
  Kup książke

Karol Okrasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zanim napiszesz przeczytaj regulamin

Komentarze są moderowane



Rozkłady jazdy komunikacji prywatnej BUS.....Sprawdź szczegóły..........